Защо всички сме влюбени в денима?

14 септември 2018
Защо всички сме влюбени в денима?

Дали ще ги наречем джинси, деним или дънки е все едно и също. Става въпрос за дебел памучен плат оцветен в синьо или индиго, който е изключително здрав и е бил използван от мореплавателите през 15 век от който са били изработвани работни дрехи.

 

Всичко започва от Генуа. Моряците от Генуа са се обличали с дрехи от този плат и скоро след това е станал популярен в цяла Европа и по-специално Франция. Генуа на френски е Генз и понеже на италиански се произнася Дженуа, от там на плата с характерния син цвят започнало да се казва дженз, джинс, джин и др. Точно от там е произлязло "джинс" - Панталони от Генуа, в превод:)

 

Франция много си паднали по деним плата и са се опитали да направят такъв, обаче усилията им не са се увенчали с успех :( защото не са имали точната технология. Но във фабриката на семейство Андре от френското градче Ним са успели да направят много подобен плат, който наричат "Serge de Nimes".

 

През 1853 г. американец от немско-еврейски произход Леви Щраус заедно с брат си намират плата, който ще промени модата завинаги. Откриват фабрика, като първоначалната идея на основателите на бранда "Levi's" е да скрои здрави работни панталони за златотърсачите покрай кипящата златна треска в Щатите през този период.

 

Леви Щраус доставил изтъкания памучен плат от фабриката на Андре в Ним, който се наричал "Serge de Nimes". Платът по-късно станал известен като "деним", а панталоните били наречени "сини джинси", защото се оцветявали с багрило от Генуа, популярно с наименованието "Bleu de Genues" (откъдето произлиза и известното име на панталоните "blue jeans").


През 1873 г. към двамата братя Щраус се присъединява и латвийският евреин Якоб Давид - Джейкъб Дейвис. И те заедно измислят един трик за подсилване на плата - медните капси, които дънките имат и до днес. Това превръща техните дрехи в още по-здрави и популярни. Щраус и Дейвис произвеждат предимно кафяви дънки. Разбира се имат и сини. Правят се в Америка, макар че легендата твърди, че са получавали от онзи нимския деним.

 

Развитието на дънките в Америка е главозамайващо. С помощта на умна реклама те се превръщат в модна икона и всички носят такива дрехи. От там блу джинсът, денимът, дънките се асоциират с американците.

 

След 1950 г. американските младежи започват да носят всекидневната спортно-елегантна дреха като форма на протест срещу традициите по онова време. Дънките стигат до Европа благодарение на американските войници, които ги пренасят след Втората световна война.

 

А наименованието "Дънки" у нас идва от грешното произнасяне на "Дънгари", а дънгари всъщност е плат, подобен на денима, също син, макар и произведен с малко по-различна технология. Името вероятно идва от селцето Донгари, близо до Мумбай, откъдето е самия памук за плата. В някакъв момент обаче технологичните различия между платовете остават на заден план и всички здрави дрехи в син цвят стават известни като джинси, деним или дънгари. У нас първите подобни панталони всъщност са дънгари, не блу джинс, или пък деним и затова е останало тяхното име. Било е произнесено погрешно, заради апокрифния характер на термина и така от дънгари станало дънки. И ето така е произлязла думата Дънки у нас :)За популярността на денима допринасят и филмови и музикални легенди като Джеймс Дийн, Мерилин Монро, Елвис Пресли, Марлон Брандо, Мадона и много други.

 

Днес има огромно разнообразие от кройки, модели и десени на дънковите облекла и за това сме ви подготвили едно пътешествие из разнообразието и многофункционалността на денима.


 

 

Vintage Oversized Denim Jacket with a black and white striped shirt

 

Romee Strijd brings a little country style to the city in a Madewell denim dress and handerchief scarf.

 

81f7d8fb21ed100e70aa8dd7f6049e2d.jpg

 

Tweed Rose: MUST HAVE SS'17: Peter Dundas looks to American textiles for Roberto Cavalli's Spring '17 collection

 

PATCHES: são aplicações termocolante em bordado que vemos geralmente em jeans.

 

Current/Elliott Fling Patchwork Jeans                                                                           More

 

Be inspired by the most exotic denim collection. Check out the different texture cut-offs on these 100% unique ankle grazer jeans; they have a boyfriend fit around the waist and a skinny fit around the ankles. Discover the Exotic Jeans Experience!

 

Blake Lively Shares the Secret to Her Postbaby Style

 

WOMEN'S DENIM JACKET WITH FLORAL MESH CONTRAST Fabric 100% COTTON Made in CHINA

 

Viktor & Rolf at Couture Fall 2016 - Details Runway Photos

 

DIY denim fabric baskets

 

Photo from miii_3o

 

Cute casual outfit. Comfy pullover sweater. Ripped jeans. Peep toe shoes.

 

Bu kadar yaratıcı olmaya ne gerek vardı?

 

Follow @ritamfumakia for more.

 

Cool, casual, collected: The DSquared man is always looking ahead. Find your new direction with this latest collection.

 

Experience the first ever 3D Denim: the G-Star Elwood 5620.

 

Solid Casual Slim fits Men's Denim Jacket Letter M-5XL Bomber Jacket High Quality Cowboy male Jean Jacket Coat

 

Reworked denim                                                                                         Más

 

4,161 curtidas, 78 comentários - ➕ KOLLAR CLOTHING (@kollarclothing) no Instagram: “Stepping up our denim game even harder for SS18. See you in Vegas @libertyfairs // book with our…”

 

Denim trend wash

 

 

NTRN3K

 

Tapete de mezclilla

 

Top 10 Best Uses For an Old Pair of Jeans                                                                           More

 

Denim Raggy Quilt made by me.

 

Sofralar kotlansın :)

 

Одноклассники

 

Amazing Way to Reuse Denim – Jeans Upholstery

 

denim window display - Google Search

 

visual merchandising de tejanos en grupos combinados con muestras colgadas

 

#Denim display.

 

 

Recycled Denim Jeans bag Frayed Denim Bag Patchwork bag Vegan

 

През годините модата се променя непрекъснато и постоянно се появяват нови, изменят се стари и изчезват трендове, но има дрехи, които се превръщат в класика и са неизменна част от гардероба на всеки човек и точно такива са дънките.

В тази връзка ще споделим с вас един от многото известни цитати на световноизвестния дизайнер на марката Ив Сен Лоран: „Съжалявам, че не съм измислил синия деним.“

Надяваме се, че това малко пътешествие из света на денима ви е било интересено. Тъй като света на този незаменим плат е толкова голям и не можем да поберем всичко в една статия, занапред ще ви подготвим още много интересни материали и факти за него :)

 

Виж още: 50+ Страхотни идеи за обзавеждане на детски стаи

 

 

 

 

Стартирахме с Boho петък и ще продължим до 30.11.2018г......

прочети още

Подгответе се още една доза смях :)

прочети още

Някои от вас може и да припознаят собствените си деца....

прочети още

Гледната точка на Dave Engledow в няколко забавни снимки :)

прочети още

Как да превърнете стаята на детето ви в място където да се чувства страхотно, да твори, играе и учи?

прочети още

Децата винаги привличат внимание дали с присъствие, поведение или с начина по който изглеждат...

прочети още

Кой от 5-те основни характера притежава твоето съкровище?

прочети още

Свеж въздух, изобилие от слънце.....

прочети още

Когато вкъщи има дете има и много играчки.....

прочети още

Какви ще са трендовете за децата за Есен/Зима 18/19

прочети още

Защо органичният памук е най-добрият избор за нашите деца?

прочети още