Защо Органичен памук?

1 май 2018
Защо Органичен памук?

Заедно с развиващата се технология и лудостта в потреблението, химическите вещества, които влизат в живота ни, са толкова много, че не биха могли да се изброят. Химията споделя всеки момент от живота НИ, от храната, която ядем, от сметаната, парфюма, дрехите, почистващите препарати, които използваме, и много повече. За съжаление тялото ни НЕ може да се изчисти напълно от всички тези химикали по естествен начин, така те остават скрити в организма и водят до различни заболявания.

 

Ето защо, както за защита на собственото ни здраве, така и за повишаване на информираността на всички ни, за да допринесем за устойчивостта на света като граждани на света е от решаващо значение  ''Да мислим!'' 

 

За това с тази статия искаме да предадем малко повече информация за "органичния памук", за дрехите, които носим, ​​кърпите, които използваме и всички текстилни продукти, които са част от ежедневието ни.

 

Преди да Ви докоснем  до органичния памук и неговите свойства, е полезно първо да Ви дадем обща информация за:

 

Памука, който предпочитаме всички! А всъщност...

 

Памукът, който има естествени, съвместими с тялото биоразградими свойства, е растение, което за съжаление може да бъде доста вредно за околната среда и здравето, когато се отглежда като монокултура (растение, което расте много интензивно в определен регион). Основната причина за това е, че памукът консумира твърде много вода. (Например: суровината, необходима за производството на един чифт дънки, се отглежда с 8 хиляди литра вода). 

 

Въпреки че това е растение, което обича изобилието на вода, повечето производители препочитат да го отглеждат в сухи райони, изкуствено напоявано, поради причината, че прекалено многото вода може да увреди памучните култури.

 

В света се отглеждат около 34 милиона хектара памук и през последните 50-60 години производителността на хектар се е увеличила повече от два пъти, благодарение на изкуствените торове и изкуственото напояване.

 

Най-често използваните влакна, каквито са  и памучните, в света днес са суровините, които консумират най-много химически вещества по време на производството. По време на засаждането на памук, обхващащо само 2,4% от световната земеделска земя, се използват 11% от всички продадени пестициди и 24% от продаваните инсектициди. В резултат СЗО (Световната здравна организация) изчислява, че всяка година 20 000 души умират от пестицидно отравяне, предизвикано от отглеждането на памук в света.

 

Както може да се види от горните данни, памукът НЕ е много невинен, защото се използва много често в производството на бебешки и детски дрехи и бельо заради удобството му!

 

За това.....ще ви разкажем Защо е по-добре да предпочетем органичен памук за децата си?

  • Производителите на органичен памук НЕ използват химикали и генетично модифицирани семена.
  • Органичният памук се събира на ръка, а НЕ чрез автоматични машини.
  • Органичните влакна са по-дълги и по-издръжливи при пране и експлоатация.
  • Той НЕ предизвиква алергична реакция, ако ние или детето ни е предразположено към алергични реакции е по-подходящо да изберем материи от органичен памук.
  • Тъй като бебешката кожа е много чувствителна е по-добре да предпочетем дрехи и материи, които са меки и НЕ са третирани с химикали. Така ще предпазим бебето си от неблагоприятните ефекти на химикалите, които могат да проникнат през кожата му, особенo при потене.  
  • Предотвратява евентуални проблеми с кожата и осигурява комфорт в мекотата на дрехите от органичния памук.
  • Най-важното е, че памукът, произвеждан по конвенционалните методи, е далеч от вредните химически вещества, които застрашават здравето ни.

 

Безспорно навсякъде по света цената на продуктите от органичен памук е с 10-45% по-висока в сравнение с тази на изделията от конвенционален памук. Но преди да върнем продукта от органичен памук отново на рафта в магазина, нека да си припомним, че всъщност, ако купим него, а не този от конвенционален памук, ще платим за чиста вода, чист въздух, здрави работници, здрави деца, глобален икономически прогрес и т.н. 
 

Ето защо трябва да образоваме съзнателните потребители, да развиваме здравословни и екологосъобразни поколения още от бебета, да познаваме разликите между "органичните" и другите. Разбира се при избора на дрехи от органичен памук е добре да се поинтресуваме дали производителя е сертифициран да произвежда изделия от органичен памук.

 

 

Изборът да използваме органичен памук означава да мислим за себе си, за здравето на нашето дете и за бъдещето на планетата, в която живеем.

 

Екипът на Boho kids

 

Стартирахме с Boho петък и ще продължим до 30.11.2018г......

прочети още

Подгответе се още една доза смях :)

прочети още

Някои от вас може и да припознаят собствените си деца....

прочети още

Гледната точка на Dave Engledow в няколко забавни снимки :)

прочети още

От къде произлиза наименованието "Дънки" у нас? И защо това е дреха, без която не можем?

прочети още

Как да превърнете стаята на детето ви в място където да се чувства страхотно, да твори, играе и учи?

прочети още

Децата винаги привличат внимание дали с присъствие, поведение или с начина по който изглеждат...

прочети още

Кой от 5-те основни характера притежава твоето съкровище?

прочети още

Свеж въздух, изобилие от слънце.....

прочети още

Когато вкъщи има дете има и много играчки.....

прочети още

Какви ще са трендовете за децата за Есен/Зима 18/19

прочети още